Petekler Niye Hava Yapar?
Peteklerin hava yapmasının en sık nedeni, yapılan tesisatın ilk aşamalarında, borunun içinde kalan havadan dolayıdır. Kombi çalışmaya başladığında boru içerisindeki hava petekte birikir. Zaman geçtikçe biriken havalar, peteğin ısınmasına engel olur. Bir diğer nedense, petek tesisatında su değişimi sırasında boruların içinde hava birikmesinden dolayı oluşur.
Peteklerin İçinde Oluşan Hava Farkedilir Mi?
Peteklerin bir kısmının sıcak bir kısmının soğuk olması en belirgin özelliklerdendir. Örneğin; petek ısısını açtınız fakat peteğin altı sıcak üstü soğuk ve ısı veremiyorsa peteğinizde hava oluşmuş demektir. Bu durum önemsenmese de petek ısısının daha çok kombiden derecesinin artırılması, doğalgaz faturasına yüklü miktarda yansımasına neden olacaktır.
Panel Petek Havası Alma
Günümüzde en çok kullanılan petek tiplerinden biri de panel peteklerdir. Dayanıklı ve az yer kapladığı için daha çok tercih edilir. Petekler, havanın alınması için purjör vanalarına sahiptir. Vanayı açmak için düz tornavida ya da purjör anahtarının olması gerekir. Anahtar ya da tornavida kullanılarak vana saat yönünün tersine doğru çevirilir. Burada önemli olan kısım vananın asla tamamen çevrilmemesi. Vana sadece çeyrek tur çevrilir. Çevrilecek çeyrek tur vananın açılması için yeterli olacaktır. Vana çevrilip hava alınırken vananın altına bir kap tutulur. Çıkan, dökülen su kaba dökülerek ertrafın kirlenmesi önlenir.
Yapılan işlem peteğin içindeki havanın alınmasıdır. Vana gevşetildiği anda hava dışarı çıkacaktır. Hava bittiği zaman vanadan su akmaya başlar. Su akmaya başladıktan sonra artık vana kapatılabilir. Kalorifer peteği havası alma bu şekilde gerçekleştirilir. Bu işlem sadece tek bir petek için uygulanır. Diğer peteklerde de hava oluştuğunu düşünürseniz aynı işlemi onlara da uygulayabilirsiniz.