Petek ve Tesisat Temizliği Nasıl Yapılır?
Bu soruya cevap vermeden önce petek temizliğinin bir bakım çalışması olduğunu açıklayalım. Petek ve tesisat temizliği yapılırken, asit içermeyen kimyasal ve makine kullanmak zorunludur. Petek temizliği için makineyi kombi tesisatına bağlarken evdeki en uygun yerin seçilmesi gereklidir.
Bağlantının düzgün yapılması evin kirlenmesinin önüne geçip, dışarıya atılacak tortu ve kireç parçalarının uzun yol almasını önleyecektir. Genelde bağlantı için seçilen bölgeler kombinin altı ya da banyodaki radyatör vanalarıdır. Kullanılan makinenin hava ve suyla çalışması en önemli hususlardan biridir. Kalorifer borularının boyut olarak küçük olduğu ısıtma tesisatlarında, sıkıştırılmış hava ve su, radyatörün içerisine girdiği anda geniş bir bölge ile karşılaşır.
Peteğin alt kısmına yerleşmiş tortuları bir anda havalandırarak sistemden dışarı atmayı sağlayan makineler 2 ila 3 bar arası çalışmaktadır. Çıkış borusundan temiz su gelene dek petek temizleme uygulaması bitirilemez. Radyatör temizliğinin bitmesinin ardından, kalorifer tesisatının ölçüsüne mutabık bazik özelliğe sahip koruma ve temizleme kimyasalı atılarak çıkartılmış parçalar yerine monte edilir.
Kombinin su seviyesi tekrar ayarlanıp peteklerin havası alındıktan sonra sistemi başlatabilirsiniz. Kalorifer petekleri eskisi gibi olması gerektiği biçimde çalışmadığında aşağıda yazılı şikâyetleri yaşıyorsanız tesisat borularında ve radyatörlerde tıkanma mevcut demektir. Peteklerin az ısınma sebeplerinin çoğu kullanıcıların her yıl kombi bakımı yaptırırken petek ve tesisat temizliği yaptırmadıklarından dolayıdır. İşte o belirtiler;
- Peteklerin ortasından aşağısı ısınmıyor ise.
- Petekler hiç ısıtmadığında veya kombinin derecesini yüksek ayara getirdiğiniz halde peteklerin altı ısıtmıyorsa.
- En sondaki petek hiç yanmıyorsa.
- Kombi sürekli kirlenmeden dolayı arıza yapıyorsa.
- Kalorifer peteklerinin 5 yıl veya daha uzun zamandır hiç temizliği yapılmamış ise.
- Kombi filtresi sıklıkla tıkanıyorsa.